Robinia

Robinia ROBINIA
Toepassingen: Constructiehout, gelamineerde liggers, gelamineerde kozijnen, gelamineerde wisseldwarsliggers, carrosseriebouw, waterbouw (brugonderdelen, damwand, beschoeiingen), land- en tuinbouw (fruitboompalen, afrasteringspalen, wijnstokken), wijnvaten, tuin- en straatmeubilair, vlonders, deuvels, wagenbomen, spaken, velgen, laddersporten, sjoelbakschijven, tandwielen, rongen en naven in de molenbouw, trommelstokken, kammen, oliepersen, gereedschapsstelen, slaglatten, draaiwerk, binnenbetimmeringen, meubelen, parket. In oude Engelse meubelen werd robinia toegepast dat dat men toen fraaier vond dan satijnhout. Blootstelling aan licht en lucht verdiept de kleur. Verder voor spaanplaat, board en emballage.
Atibt:  
Andere namen: Acacia{*} (Nederland), falsche Akazie, Robinie, Schotendorn (Duitsland), faux acacia, robinier (Frankrijk), false acacia, robinia (Groot-Brittannië), black locust (Verenigde Staten) {*} Verwerpelijke naam.
Botanische naam: Robinia pseudoacacia L.
Familie: Leguminosae (Papilionaceae).
Groeigebied: Noord-Amerika, aangeplant in Europa, Azië, Noord-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het bij ons gebruikte hout komt voornamelijk uit aanplant (± 1950) uit Hongarije.
Boombeschrijving: Hoogte maximaal 25-30 m. De rechte, vaak gedraaide of gegroefde stam heeft een gemiddelde stamdiameter van 0,6(-0,9) m. De boom heeft de neiging zich vlak boven de grond te vertakken, wat een korte takvrije stam oplevert en de leverbare afmetingen beperkt.
Aanvoer: Zaaghout en gekantrecht hout.
Houtbeschrijving: Kleur van het kernhout is licht geelgroen tot bruingroen, die na blootstelling aan licht goudbruin wordt. Het kernhout steekt scherp af tegen het ongeveer 10-20 mm brede grijsgele spint. In het hout van oudere bomen kunnen donkere aderen en strepen voorkomen, wat het gebruik voor decoratieve toepassingen beperkt. Robinia is ringporig en dit geeft op het dosse vlak een opvallende tekening. Door stomen verandert de kleur van licht geelbruin naar donkerbruin. Robinia heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met robinia snel corroderen. Uit testen is gebleken dat robinia relatief langzaam water opneemt en relatief snel water afstaat. Voor geveltimmerwerk betekent dit dat het hout droog blijft.
Houtsoort: loofhout
Draad: Meestal recht.
Nerf: Matig grof tot grof.
Volumieke massa: (540-)720- 740-800(-860) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1200 kg/m3.
Werken: Middelmatig tot groot.
Drogen: Langzaam. Voorzichtig drogen in verband met de neiging tot vervormen.
Bewerkbaarheid: Goed. Er is een merkbaar verschil in bewerken van het zachte vroeghout en het harde laathout. Gevingerlast/gelamineerd/gerepareerd robinia voor kozijnen kan vrij goed worden bewerkt, vanwege de reparaties hierin is transparante afwerking niet mogelijk. Robinia laat zich goed draaien en polijsten. Houtstof van vers robinia kan de slijmvliezen irriteren van daarvoor gevoelige personen.
Spijkeren en schroeven: Voorboren aanbevolen. Vanwege het hoge looistofgehalte in robinia (tot 26%) wordt voor duurzaam werk in buitentoepassingen rvs-verbindingsmateriaal aanbevolen. Bij ijzer in contact met robinia ontstaat blauwzwarte verkleuring en in contact met koper of messing lichtbruine verkleuring.
Lijmen: Goed.
Buigen: Zeer goed.
Oppervlakafwerking: Goed, maar beitsen kan problemen opleveren.
Duurzaamheid: Schimmels 1-2. Termieten D. Robinia staat bekend als één van de duurzaamste houtsoorten van Europa. Het heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten.
Sterkteklasse: Robinia is bij een beperkte proef in 2000, volgens NEN 5498:1997 ingedeeld in sterkteklasse K30. De bij robinia behorende visuele sorteercriteria betreffen het kwastaandeel van ten hoogste 0,3 en het draadverloop van ten hoogste 1:10. Zie voor de overige toelaatbare onvolkomenheden bij de toepassingscategorieën de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5493; 1999, Kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken. De verwachting is dat bij een groter aantal proeven indeling in een hogere sterkteklasse haalbaar is.
Impregneerbaarheid: Kernhout 4. Spint 1.
Bijzonderheden: De Robinia wordt ten onrechte acacia genoemd. Echte acacia\'s, hoewel van dezelfde botanische familie Leguminosae (Mimosaceae), groeien voornamelijk in de tropen en subtropen. Robinia is het duurzaamste hout dat in ons klimaat groeit. Het is daarom jammer dat het slechts in relatief geringe hoeveelheden en in kleine afmetingen wordt aangeboden, zodat het algemeen toepassen ervan niet mogelijk is. Robinia zou anders een goed alternatief zijn voor bepaalde duurzame tropische houtsoorten. In Noord-Amerika wordt robinia weinig gebruikt, doordat vrijwel alle bomen zijn aangetast door de Robiniaboorderkever. Deze gaat zo grondig vernielend te werk dat zelden bomen met foutvrij hout wordt aangetroffen. Boorderresistente variëteiten worden ontwikkeld. Robinia in contact met cement of beton zal het uitharden hiervan vertragen.
Kwaliteitseisen: Robinia is genoemd in de KVT\'95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met robinia kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Robinia voldoet aan de eisen genoemd in de beoordelingsrichtlijn (BRL) 2908/01, Houten deuvels.