Houthandel Noorlag al sinds 1840 ambachtswerk in Stadskanaal.

Houthandel Noorlag al sinds 1840 ambachtswerk in Stadskanaal.De lange historie, ook al is er weinig specifieks uit de verste geschiedenis van het bedrijf bekend, is rijk aan ambachtswerken.
Zo lag bij de oprichting door Willem Noorlag de nadruk van de gedane werkzaamheden op de wagenmakerij. Dit was destijds aan de Ceresstraat te Stadskanaal, te zien op de foto hiernaast.

Later, toen zoon Wilko Noorlag zijn vader opvolgde, heeft deze de wagenmakerij uitgebreid met een handel in eikenhout.

In het jaar 1900, nam Cornelius Noorlag het bedrijf over van zijn vader Wilko. Hij breidde de werkzaamheden en het assortiment uit met een handel in vurenhout, een ijzerwarenwinkel, woningbouw alsmede een timmerwerkenpoot. Diverse woningen zijn tot ongeveer halverwege de 20e eeuw verhuurd door de familie Noorlag.

Cornelius heeft de houthandel en alle bijkomstige zaken alleen gerund totdat zijn zonen, Jan, Henderikus (Riekus) en Anne Janko Noorlag, zover waren om bij het bedrijf, wordende een V.O.F., in te stappen. Enkele jaren voordat dit plaatsvond zijn de timmerwerken en de houthandel verhuisd van de Ceresstraat naar de Oosterstraat(zie foto hieronder), eveneens in Stadskanaal. Ook zijn omstreeks deze tijd de werkzaamheden in de wagenmakerij stopgezet, vanwege de terreinwinning door trekkers. De handel in houtsoorten was al enige jaren extensief aan het uitbreiden, wat nog altijd door bleef gaan. In het jaar 1961 is Jan Noorlag komen te overlijden, waarna het bedrijf in 1965 is overgenomen door de andere 2 zonen van Cornelius; Anne Janko en Henderikus Noorlag.

Houthandel Noorlag al sinds 1840 ambachtswerk in Stadskanaal.De ijzerwarenwinkel bevond zich tot ongeveer 1970 aan de Ceresstraat, gerund door Henderikus Noorlag. De bezigheden aan de Oosterstraat werden gerund door Anne Janko.

In 1979 werd het bedrijf een Vennootschap Onder Firma, met de naam A.J. Noorlag & Zn. Vanaf dit jaar was ook Cees Noorlag, de zoon van Anne Janko, vennoot in de houthandel. In 1979 is eveneens de bouw van de huidige 800 vierkante meter grote houtopslag afgerond. Enkele jaren later is de verouderde werkplaats volledig heropgebouwd, vergroot en gemoderniseerd.Cees Noorlag heeft in het jaar 2000 Houthandel Noorlag V.O.F. overgenomen van A.J. Noorlag, en continueert het werk met veel plezier en liefde voor het vak. Per 1 december 2021 is Houthandel Noorlag overgenomen door Jaap Beens, met de intentie om de handel in kwaliteitshout levendig te houden voor zowel zakelijk als particuliere klanten.

Houthandel Noorlag al sinds 1840 ambachtswerk in Stadskanaal.