Radiata Pine

Radiata Pine RADIATA PINE
Toepassingen: Algemene constructiedoeleinden, gelamineerd hout, meubelfabricage, deuren, lijsten, binnenbetimmeringen, vloeren, kisten, pallets, triplex, spaanplaat, vezelplaat, lucifers en pulp voor onder andere krantenpapierfabricage.
Atibt:  
Andere namen: Insignis pine, insignis of radiata pine (Nieuw-Zeeland en Australië), Monterey pine (Verenigde Staten), Chilean pine, pino insigne (Chili).
Botanische naam: Pinus radiata D. Don. (= P. insignis Douglas ex Loudon).
Familie: Pinaceae.
Groeigebied: Aangeplant in Australië, Chili, Midden-Amerika, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika. Het natuurlijke groeigebied beperkt zich tot een smalle strook aan de zuidkust van Californië.
Boombeschrijving: In het natuurlijke verspreidingsgebied bereikt radiata pine een hoogte van 20-35(-50) m, en diameters van 0,6-0,9(-1,5) m op een leeftijd van slechts 150 jaar. De groeisnelheid bedraagt tot 2 m per jaar. In de aangeplante gebieden bereikt de zeer snelle groeier afhankelijk van de groeiomstandigheden een hoogte van 24-27 m in 20 jaar. De omlooptijd voor zaaghout is 20-25 jaar, diameter 0,4-0,5 m, lengte takvrije stam (indien regelmatig wordt gesnoeid) 4-12 m.
Aanvoer: Zaaghout, gekantrecht hout, en halffabrikaten.
Houtbeschrijving: Deze houtbeschrijving geldt voor hout afkomstig van plantages op het zuidelijk halfrond. Het kernhout is lichtbruin tot rozebruin, het spint is zeer breed en crèmekleurig tot lichtgeel. Radiata pine heeft net als Europees grenen de karakteristieke grote kwasten. Het contrast in kleur tussen het vroeg- en laathout in de meestal brede groeiringen (tot 15 mm breed in de kern), is veel minder opvallend dan bijvoorbeeld in Noord-Europees grenen. Harskanalen zijn op het langsvlak zichtbaar als fijne bruine lijntjes. Radiata pine heeft een lichte harsgeur.
Houtsoort: naaldhout#ATIBT radiata pine
Draad: Recht.
Nerf: Fijn.
Volumieke massa: (360-)450 (-550) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850 kg/m3. Voor hout afkomstig van plantages.
Werken: Matig.
Drogen: Snel, maar het resultaat is afhankelijk van herkomst en groeisnelheid. Oppervlakkige scheurtjes, scheluwtrekken en vervorming kunnen optreden bij hout met brede groeiringen.
Bewerkbaarheid: Radiata pine is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Het hoge harsgehalte (variërend tussen 1,4-18% van het houtgewicht, te zien aan de hoeveelheid harsgangen in het hout) kan soms problemen geven. De zachtheid van de brede zones voorjaarshout vereist zeer scherp gereedschap. Opvallend is de harsgeur tijdens het bewerken.
Spijkeren en schroeven: Goed.
Lijmen: Goed, direct na het schaven of na ontvetten.
Buigen: Vermoedelijk slecht.
Oppervlakafwerking: Goed, na ontvetten met bijvoorbeeld thinner. Kwasten en harsrijke plekken worden ook wel eerst met een sealer behandeld.
Duurzaamheid: Schimmels 4-5, afhankelijk van volumegewicht en harsgehalte. Vers hout is gevoelig voor aantasting door blauwschimmel. Hylotrupes spint G. Anobium spint- en kernhout G. Termieten G.
Sterkteklasse:  
Impregneerbaarheid: Kernhout 2-3. Spint 1.
Bijzonderheden: Langzaam gegroeid radiata pine is vaster en heeft hogere mechanische eigenschappen dan snel gegroeid hout.
Kwaliteitseisen: