Okoumé

Okoumé  
Toepassingen: Voornamelijk toegepast voor schilfineer- en triplexfabricage. Als fineer wordt het veel gebruikt voor sigarenkisten. Als triplex wordt het toegepast bij de meubelfabricage (achterwanden van kasten enz.), binnendeuren, binnenbetimmeringen, jachtbouw, gevelpanelen. Verder voor verpakkingsmateriaal, lijstwerk en prothesen.
Atibt: okoumé
Andere namen: N'kumi, n'koumi, zonga (Kongo), angouma, moukoumi, n'koumi, okoumè (Gabon), okumè (Guinee), gaboon (Groot-Brittannië), samara (Verenigde Staten).
Botanische naam: Aucoumea klaineana Pierre.
Familie: Burseraceae.
Groeigebied: Tropisch West-Afrika, voornamelijk Gabon, Guinee en Kongo.
Boombeschrijving: Goed gevormde, bij elkaar groeiende cilindrische bomen (okoumé-bossen). Hoogte 30-40(-60) m. De takvrije stam is 10-15 m lang. De diameter van de stammen varieert, naar gelang de ouderdom, van (0,60-)0,8-1,1(-2,0) m. De plankwortels of wortellijsten van de oudere bomen zijn in de regel 1-3 m hoog.
Aanvoer: Fineer en multiplex.
Houtbeschrijving: Het kernhout kan in kleur variëren van licht grijsroze tot rossig bruin (de kleur is afhankelijk van de grondsoort waarop de boom groeit). Het spint is grijswit en 20-50 mm breed. De structuur is meestal gelijkmatig. Het hout heeft geen opvallende geur of smaak. Een kiezelgehalte tussen 0,12-0,16 wordt voor okoumé genoemd. Okoumé noemt men wel de "ideale" houtsoort voor het vervaardigen van triplex.
Houtsoort: loofhout
Draad: Het hout is min of meer kruisdradig, maar de draad kan ook recht of golvend zijn. Afhankelijk van de draadrichting bezit het hout min of meer regelmatige strepen op het radiale vlak, soms moiré-tekening, maar dikwijls ook geen bijzondere tekening.
Nerf: Grof tot matig grof.
Volumieke massa: (320-)430- 440-450(-570) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 550-650 kg/m3.
Werken: Middelmatig.
Drogen: Matig snel, zowel aan de lucht als kunstmatig.
Bewerkbaarheid: Okoumé is vrij zacht, matig sterk, elastisch en tamelijk moeilijk te splijten. Het hout is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken. Doordat het oppervlak neiging heeft tot "wolligheid" is scherp gereedschap noodzakelijk. Vanwege het kiezelgehalte worden snijgereedschappen vrij snel bot.
Spijkeren en schroeven: Matig goed. Grijsblauwe verkleuring in contact met ijzer, in contact met messing lichtbruin.
Lijmen: Goed.
Buigen: Niet bekend.
Oppervlakafwerking: Goed.
Duurzaamheid: Schimmels 4. Termieten G.
Sterkteklasse:  
Impregneerbaarheid: Kernhout 3.
Bijzonderheden:  
Kwaliteitseisen: Okoumé wordt genoemd in de BRL 1705 Triplex.