Elezen

Elezen ELZEN
Toepassingen: In de houtwarenindustrie wordt het gebruikt voor bezems, borstels, speelgoed en draaiwerk. Verder voor modellen voor de metaalgieterij, perslijsten (lijsten waarin een motief wordt geperst), beeldhouw- en snijwerk en soms als binnenwerk voor meubelen. Triplexfabricage, sigarenkistjes en grotere emballagekisten. Red alder uit Noord-Amerika, met vrijwel dezelfde eigenschappen als elzen, wordt in West-Europa gebruikt als vervanger van kersen in de meubelindustrie.
Andere namen: 1. Erle (Duitsland), aune (Frankrijk), alder, black alder (Groot-Brittannië), ontano nero (Italië) 2. grey alder (Groot-Brittannië). 3. red alder (Verenigde Staten).
Botanische naam: 1. Alnus glutinosa (L.) Gaertn. 2. Alnus incana (L.) Moench. 3. Alnus rubra Bong.
Familie: Betulaceae.
Groeigebied: 1. Europa, West-Azië en Noord-Afrika. 2. Siberië. 3. Noord-Amerika.
Boombeschrijving: Hoogte 15-25 m, de takvrije stam is 6-12 m lang en heeft een diameter van 0,3- 1,2 m. Meestal zijn de afmetingen van de boom klein.
Aanvoer: Gekantrecht hout.
Houtbeschrijving: Vers gezaagd elzen, waarvan het spint dezelfde kleur als het kernhout heeft, heeft vooral kops een opvallende oranjerode kleur en is op het langsvlak wit. Na enige tijd blootgesteld te zijn geweest aan licht en lucht wordt het uiteindelijk bleekgeel met een roodachtige tot licht roodbruine tint. Red alder is meestal wat donkerder dan het Europese elzen. Het hout heeft geen glans en heeft donkere lijnen die worden veroorzaakt door de brede stralen. Mergvlekken (donker gekleurde vlekjes) komen regelmatig voor. Elzen is zacht, taai en matig sterk.
Houtsoort: loofhout
Draad: Recht.
Nerf: Fijn.
Volumieke massa: (490-) 530 (-640) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 680-1000 kg/m3.
Werken: Middelmatig.
Drogen: Matig snel. Tijdens het drogen neiging tot vervormen.
Bewerkbaarheid: Zagen levert geen problemen op. Bij het schaven dient scherp gereedschap te worden gebruikt om een glad oppervlak te verkrijgen.
Spijkeren en schroeven: Matig. In contact met ijzer kan corrosie optreden.
Lijmen: Goed.
Buigen: Matig tot slecht.
Oppervlakafwerking: Matig. Bij afwerkmiddelen op basis van polyester kan droogvertraging optreden.
Duurzaamheid: (van Alnus glutinosa). Schimmels 5. Anobium G. Termieten G. Hesperophanes G (spint). Onder water gebruikt, gaat elzen zeer lang mee. Onder zeer oude gebouwen in Europa werden elzen heipalen en kespen aangetroffen die in zeer goede staat verkeerden.
Sterkteklasse:  
Impregneerbaarheid: Kernhout 1. Spint 1.
Bijzonderheden: Elzen in contact met nat cement of beton zal de uitharding hiervan verhinderen.