Angelim Vermelho

ANGELIM VERMELHO
Toepassingen: Zwaar constructiewerk als water-, bruggen- en scheepsbouw, havenwerken en damwand. Verder voor draglineschotten, steenvormen, gevlochten scheidingswanden, wagenbodems, bedrijfsvloeren en werkbanken. Ook geschikt voor geluidwerende schermen, anti-parkeerpalen, fruitboompaaltjes enz. Bij de toepassing van angelim vermelho moet er rekening mee worden gehouden dat het in contact met water "afgeeft" (dus niet voor zitbanken buiten toepassen). Angelim vermelho kan worden gebruikt als vervanger van azobé.
Atibt: Angelim vermelho
Andere namen: Angelim, angelim vermelho, angelim falso, faveira grande (Brazilië), faveira preta, kuraru, parakwa (Guyana).
Botanische naam: Dinizia excelsa Ducke.
Familie: Leguminosae (Mimosaceae).
Groeigebied: Brazilië, Amazonegebied en de Guyana's.
Boombeschrijving: Tot 65 m hoge, rechte, cilindrische boom, vaak met vrij hoge wortellijsten. De takvrije stam is 20-30 m lang en de diameter is 1,10-1,80 m.
Aanvoer: Gekantrecht hout.
Houtbeschrijving: Vers gezaagd kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout. Vers en droog heeft angelim vermelho een opvallende ranzige (boterzure) geur die pas na lange tijd verdwijnt.
Houtsoort: loofhout
Draad: Meestal vrij sterke kruisdraad.
Nerf: Grof.
Volumieke massa: (950-)1000 (-1050) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1450 kg/m3.
Werken:  
Drogen: Zeer langzaam met kans op scheurvorming, maar weinig kans op vervorming.
Bewerkbaarheid: Ondanks de hardheid is het machinaal goed te bewerken. Bij schaven kan door de kruisdraad inspringsel voorkomen, maar in het algemeen laat het oppervlak zich glad afwerken.
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk. Bij gebruik van ijzeren bevestigingsmiddelen in nat hout kunnen grijsblauwe verkleuringen ontstaan.
Lijmen: Vermoedelijk goed.
Buigen: Niet bekend.
Oppervlakafwerking: Goed.
Duurzaamheid: Vermoedelijk I. Het hout is waarschijnlijk ook bestand tegen aantasting door termieten.
Sterkteklasse: Angelim Vermelho is bij een beperkte proef in 2000, volgens NEN 5498:1997 ingedeeld in sterkteklasse K37. De bij Angelim Vermelho behorende visuele sorteercriteria betreffen het draadverloop van ten hoogste 1:10. Zie voor de overige toelaatbare onvolkomenheden bij de toepassingscategorieën, de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5493; 1999, kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken. De verwachting is dat bij een groter aantal proeven indeling in een hogere sterkteklasse haalbaar is.
Impregneerbaarheid: Kernhout vermoedelijk zeer moeilijk.
Bijzonderheden: Naamsverwarring kan optreden met de volgende houtsoorten waarvoor lokaal in Brazilië dezelfde namen worden gebruikt, maar die vermoedelijk een minder grote duurzaamheid bezitten: Hymenolobium excelsum en Hymenolobium petraeum, zie sapupira. Het kernhout van Hymenolobium petraeum is lichtbruin van kleur, heeft meestal karakteristieke zwarte vlekken in het weefsel en is daardoor in geval van twijfel duidelijk van het roodbruine kernhout van Dinizia excelsa te onderscheiden.
Kwaliteitseisen: